Les copes de plata dels «concejos» de Lleó

Als «concejos», els veïns es reuneixen en assemblea per debatre i adoptar solucions sobre els problemes que els afecten, gràcies a una forma política que existeix a la Península Ibèrica des de l’edat mitjana i que va cobrar una especial importància al llarg de l’edat moderna a Lleó.

En aquestes reunions, els participants tastaven vi en una o dues copes de plata durant el desenvolupament dels debats o per donar per conclòs un «concejo abierto». Les copes passaven de mà en mà i cada membre bevia un petit glop abans de donar-la al següent veí. Un cop finalitzada la reunió, les copes es guardaven a l’«Arca de Tres Claveros», una arca segellada amb tres claus en propietat de diferents persones, on també es depositen la vara de comptes, les ordenances i la documentació del «concejo».

Prendre petits glops de vi es convertia en un acte simbòlic que agermanava els assistents, i que reforça l’esperit de col·lectivitat i el respecte a les decisions preses. La plata, com a metall preciós, solemnitza la reunió i subratlla la importància de la copa com a símbol de confraternitat entre els membres del «concejo».

Font del text: Museo de León

«Concejo» de Huelde (Lleó)
Església romànica de Ventosilla y Tejadilla (Segòvia)

MÉS SOBRE LES COPES DELS «CONCEJOS»:

Las copas concejiles, el arte románico y el cristianismo (José Francisco Escribano)

La copas concejiles (Museo Etnográfico de La Montaña de Riaño)

Vasos concejiles en la montaña de León (Por amor al arte …)

Historia de los concejos de León. La copa de Valdavida (El Templete)

El Museo Etnográfico de Riaño expone cuatro copas concejiles (Diario de León)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *