El comú català (llibre)

El comú català. La història dels que no surten a la història

Llibre de David Algarra Bascón publicat el 24/11/15 sota llicència Creative Commons

(el llibre es pot descarregar en pdf a la BIBLIOTECA)

Pàgina web: elcomu.cat

«El títol d’aquest llibre té una raó de ser: se centra en les persones, que són les que creen totes les manifestacions humanes, en contraposició amb l’economicisme i la veneració general del poder oligàrquic, imperant de l’actualitat, que les deixa en un segon terme. El comú és molt més que la suma dels veïns d’un lloc, és, també, l’estreta solidaritat, sorgida de la interrelació i els nombrosos vincles que va produir un col·lectiu que, al marge dels altres poders, en gran part decidia el seu propi futur. Si la història no en parla massa és perquè l’escriuen els vencedors, és a dir, perquè el comú va perdre. Però, aquest comú és en bona part responsable de la cultura i de la llengua que hem heretat, i és raonable que formi part del nostre patrimoni històric cultural, expressió de la identitat d’un poble. En aquestes pàgines, busquem aquest retrobament, intentant endinsar-nos en la història del comú català, la història dels que no surten a la història.»

Nota de premsa de l’autor sobre el llibre
David Algarra: Facebook / Twitter / Instagram
Edición en castellano: «El común catalán»
RECOMANACIONS:

David Fernàndez, periodista, ex-diputat de la CUP-AE al Parlament: «L’altra història, la història dels que mai no surten a la història i que recupera les lògiques de cooperació social, suport mutual i reciprocitat entre iguals que defineix la història per baix del nostre poble.» (Els sis llibres de David Fernàndez i Amàlia Garrigós per a aquestes vacances, Vilaweb, agost de 2016)

Carlos Taibo, escriptor i professor de Ciència Política i de l’Administració a la Universidad Autónoma de Madrid: «Molta de la gent que ens va precedir a la història van forjar estructures col·lectives en el mirall de les quals faríem bé en mirar-nos. El llibre de David Algarra titulat “El comú català” (Potlach, 2015) és una suggerent introducció a la condició d’aquestes estructures en l’espai català. Molt recomanable.» (Carlos Taibo, facebook, maig de 2016)

La Ciutat Invisible, cooperativa autogestionària de Sants: «El comú català és un llibre sorprenent que ve a desmentir, des de la rigorositat documental, tot el relat de la historiografia oficial, en especial pel que fa a l’edat mitjana a casa nostra. Si sovint aquest període ens ha estat presentat com una de les èpoques més obscures amb una jerarquia social implacable, i el corresponent domini de la propietat feudal, l’autor demostra, al contrari, que precisament fou una etapa on el poder no tenia la capacitat d’imposar-se arreu, i on proliferaren el suport mutu i les formes comunals de treball, decisió i tinença dels recursos, els béns i la terra. A partir de nombrosos exemples documentats, David Algarra, ens mostra com les pràctiques associades al comunal arrencaren en les societats indígenes ibèriques, s’intentaren anorrear amb el domini de l’imperi Romà, i tornaren a revifar després de la desfeta d’aquest, en una seqüència històrica disruptiva, entre l’hortizontalitat i la verticalitat, entre l’autonomia i l’heteronomia de la jerarquia social, que ben segur, podríem resseguir fins avui.» (Ressenyes, invisible.coop, juliol de 2016)

Mar Carrera, periodista i comunciadora: «David Algarra Bascón, autor d’El comú català (Potlatch), para atenció a la història dels que no surten a la història. Recupera conceptes com ara “el comú”, que en l’època medieval es referia al conjunt de veïns d’un terme, parròquia, vila o ciutat i posa el focus en les persones, més enllà dels poders que regien a cada moment històric.» (Trenta-un llibres de no ficció per estimular el contraban d’idees (i tres propostes per a la mainada), elcritic.cat, abril de 2016)

el comu cat
CONTINGUTS:

Pròleg
Agraïments
Introducció
La pre-Catalunya
La comunitat de béns
La ruralització
L’autogovern popular
El comunal
Els diferents nivells de la cohesió grupal
Les solidaritats
La crisi de l’assemblea general de veïns
Mal cop de censal
L’individualisme
El «sagrat dret de propietat»
El liberalisme com a perfeccionament de l’explotació
Xoc de models, el comunal contra el capital
La crisi de subsistència és també proletària
La fi del model comunal
Conclusions
Epíleg
Glossari
Bibliografia

elcomu2