Els aprofitaments forestals comunals a Gasteiz

Programa emès el 03/03/20 a Radio Vitoria sobre els aprofitaments forestals comunals a la zona rural de Gasteiz (Euskal Herria), actualment en ús decreixent. L’any 2019 poc més de la meitat dels 63 «concejos» vitorians han tramitat la sol·licitud d’aquest dret que suposa una font d’ingressos per a les juntes administratives.

Sobre Gasteiz, també és altament recomanable la lectura del llibre «Las vecindades vitorianas. Una experiencia histórica de comunidad popular preñada de futuro» (Egin Ayllu, 2014). Es pot descarregar en PDF i podeu llegir una entrevista als autors: «Cada veïnat es governava mitjançant una assemblea de veïns».

Un fragment del programa:

«Fins a dates no molt llunyanes, els aprofitaments que als pobles es feien a les muntanyes de la seva propietat –no s’ha d’oblidar que la major part de les muntanyes de Vitòria són propietat dels “concejos”–… Aquests aprofitaments eren fonamentals per a aquests pobles, eren la seva font de combustible, a través de les sorts de llenya, i també perquè els proveïen de materials de construcció i una altra sèrie d’aprofitaments o usos de la muntanya, que amb el temps han anat caient en desús. Estaven les carboneres –la fabricació de carbó vegetal–, les “caleras” –la fabricació de calç–, les “tejeras” –la fabricació de teules–… Perquè a la muntanya, que era de la seva propietat, ells trobaven la major part del seu sosteniment i dels seus recursos per poder fer la seva vida, les seves construccions, escalfar-se, preparar el menjar…»

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *