Els amos de la muntanya

Reportatge de RTVE emès el febrer de 2021. Dura 26 minuts. Mostra casos de comunitats veïnals a Astúries actualment enfrontades amb els Ajuntaments, intentant recuperar la gestió dels monts veïnals en mà comuna que aquests s’han apropiat. També mostra alguns casos de monts veïnals a Galícia els usos dels quals s’han recuperat.

Queda afegit a la secció d’Audiovisuals.

Sinopsi:

A Astúries algunes comunitats de veïns de les zones rurals porten anys lluitant per recuperar la titularitat de les muntanyes. És un dret que la llei reconeix: Monts Veïnals en Mà Comuna. Són terres que durant segles van aprofitar els veïns però que, per diferents motius, van acabar en mans dels ajuntaments. A Tineo, els veïns de Villastresmil reclamen la propietat i la gestió d’unes 900 hectàrees. Tenen documents que certifiquen la seva titularitat des de fa anys i el seu aprofitament, però no aconsegueixen recuperar-les. Als anys 80 ja van presentar una reclamació davant la Junta de Clasificación de Montes Vecinales en Mano Común, depenent del Principado, però no va ser acceptada. Ara han tornat a iniciar la batalla, amb l’esperança de poder recuperar les seves muntanyes. És només un exemple de les prop de 40 sol·licituds presentades. A Valdés, els veïns de Castañedo, Turruella i Biescas es queixen que no es beneficien dels diners que l’ajuntament obté per la tala de les seves muntanyes, malgrat hi ha un conveni que l’obliga a invertir en la zona el 75% dels guanys. Ells també han iniciat els tràmits per recuperar la propietat de les muntanyes, i la gestió. Però quasi totes les peticions que s’han presentat durant anys han tingut una resposta negativa. Els veïns s’han organitzat en una Coordinadora de Montes Vecinales en Mano Común, que presideix Conchi Pérez, per reclamar que se’ls reconegui la propietat.

Alguns fragments:

(…) Als anys 80 els veïns van recuperar la propietat. L’Ajuntament va recórrer i la justícia li va donar la raó pels anys que la muntanya portava al seu nom. Per als veïns, l’ús que fan ells es remunta més enllà en el temps. «Uns dels documents més antics que tenim en possessió a l’associació de veïns són els famosos Apeos de Cepeda, de l’any 1713, i deixen molt clares les limitacions forestals (…) i parlen de la muntanya com la muntanya de la Parroquia Santiago de Castañedo. Surt tot clarament. Ens és igual el conveni, ara el que volem és recuperar el que és nostre. És del poble i ha de tornar al poble, no hi ha altra opció.» Per tots els mitjans els veïns han intentat fer-se amb la gestió d’aquestes terres, Manolo i altres ramaders han tingut més d’un conflicte amb Ajuntament per les pastures. (…) L’Ajuntament rep del Principado de Asturias els diners de la tala dels boscos i no està disposat a perdre els beneficis que aquesta genera.

Són prop de 900 les hectàrees que els veïns de la Parroquia de San Esteban de Villatresmil reclamen al Principado que reconegui la seva propietat. (…) «Els nostres avis sempre ens explicaven que aquesta muntanya va ser donat per al comú aprofitament dels veïns de la Parroquia de Villatresmil, és una muntanya veïnal de mà comuna.»

En molts casos el canvi de propietat de les muntanyes es va donar als anys 50. Amb les iniciatives d’aprofitament forestal de l’ICONA es necessitava una figura legal per firmar els convenis d’explotació. Va ser aleshores quan molts ajuntaments van inscriure les muntanyes a nom seu i els veïns van perdre la titularitat.

–  –  –  –  –  –  –   –   –   –   –   –   –   –   –   –   –   –   –   –   –   –   –   –   –   –   –   –   –   –   –   –   –

Relacionat:

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *