Bagaudes, col·lapse de l’Imperi Romà, consells oberts i béns comunals

Fragment d’una xerrada de Carlos Taibo presentant el seu llibre «Breviario de ecología libertaria», el 26 de gener de 2024 a Madrid, al local de la Fundación Anselmo Lorenzo.

Des de Reconstruir el Comunal volem contribuir a recuperar la memòria d’aquestes formes d’organització basades en la democràcia directa i els béns comunals, que, segons un gran consens historiogràfic, van tenir un gran auge i desenvolupament a la Península Ibèria a l’alta edat mitjana, després de la caiguda de l’Imperi Romà occidental.

A dia d’avui, a l’Estat espanyol encara queden milions d’hectàrees de béns comunals, les restes desnaturalitzades del que no fa tant van ser sistemes d’organització popular d’enorme extensió i importància. El que ha sobreviscut als atacs de les estructures estatals i oligàrquiques premodernes i als de l’Estat liberal i les seves «desamortitzacions» i altres robatoris.

Pensem que el coneixement d’aquestes qüestions és imprescindible per entendre la història, per aprendre d’ella i per plantejar una alternativa al sistema de dominació actual.

Alguns materials relacionats amb la qüestió:

Comunalisme en la nostra història

Reconstruir el Comunal enfront el col·lapse

Pagesos sense senyors. Autogestió i lògica econòmica camperola a Europa occidental entre la fi de l’Imperi Romà i la consolidació del feudalisme (segles VI-XI)

De l’«ekklesia» revolucionària a l’Església del poder. El primer cristianisme contra l’Imperi

❀ Salvià de Marsella, el declivi de l’Imperi Romà i els bagaudes [properament]

Sobre los bagaudas

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *