«Aquesta espècie de socialisme pagès…» Un ministre de Foment contra els comunals

L’historiador José-Miguel Lana Berasain va publicar l’any 2014 l’article «“Esta especie de socialismo campesino… manso y tranquilo”. Un estado de la cuestión desde la historia rural española».

El nom de l’article ve per una cita del Preàmbul d’una llei de José Echegaray, del 1872, quan era ministre de Foment, publicada al número 272 de «La Gaceta de Madrid» (antecedent del «Boletín Oficial del Estado»). Echegaray va ser Premi Nobel de Literatura el 1904 i també va ser ministre d’Hisenda.

José Miguel Lana Berasain té publicats molts articles sobre el tema comunal, i ha coordinat amb la historiadora Rosa Congost l’obra «Campos cerrados, debates abiertos. Análisis histórico y propiedad de la tierra en Europa (Siglos XVI-XX)».

(…) No són aquests els únics interessos que el Ministeri de Foment ha de protegir i en la mesura de les seves forces desenvolupar: els usos comunals, els veïnals amb drets, els aprofitaments dels pobles, totes aquestes pràctiques socialistes han d’anar desapareixent, i a l’ús confús, irregular, demolidor i primitiu del sòl, bo és que es substitueixi la propietat individual, germen de tot progrés, garantia de tot ordre, i correctiu altament eficaç contra aquesta espècie de socialisme pagès, no tan turbulent ni tan amenaçador com el socialisme que brota als grans centres industrials a l’estrèpit de les màquines, entre el fum de les xemeneies i per virtut del xoc i per la concentració de milers d’éssers humans, els patiments i les aspiracions dels quals també, per dir-ho així, es condensen, i com a vapor concentrat rugeixen; però socialisme que no per ser mans i tranquil, i potser per ser seriós i no cridar per por al remei, és menys funest al nostre país, menys corruptor de les classes rurals i menys amenaçador per a l’esdevenir de la pàtria, les forces de la qual enerva, gasta i destrueix.

(…)

José Echegaray, ministre de Fomento, número 272 de «La Gaceta de Madrid» (1872)

Bitllet de 1.000 pessetes amb la imatge de José Echegaray

Aquí podeu escoltar una xerrada de José-Miguel Lana Berasain on ho menciona, organitzada per Urbasa Andia Bizirik el 29 d’abril de 2022 a Amillano (Navarra):

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *