Economia col·lectiva. L’última revolució d’Europa

Documental d’Atzur Produccions dirigit per Eulàlia Comas, publicat el 2014. Sobre les col·lectivitzacions obreres a la indústria catalana durant la guerra civil.

Queda afegit a la secció d’Audiovisuals.

El documental es pot veure a FilmIn i també aquí.

Sinopsi: Catalunya, juliol de 1936. L’alçament del general Francisco Franco fracassa. La revolució, l’esperança dels més desfavorits, esclata. Els treballadors i treballadores, majoritàriament anarcosindicalistes, assumeixen la gestió i la direcció d’entre el 70 i el 80% de les indústries i serveis del país. S’organitzen horitzontalment. Creen un sistema de prestacions socials. Fan possible una de les transformacions socials i econòmiques més radicals -d’arrel- del segle XX. És l’última revolució d’Europa.

«Aquesta experiència no forma part de la història oficial, sinó de la història maleïda i silenciada pel poder, de la història de la gent quan actua com a poble, és a dir, quan es rebel·la contra l’opressió i decideix organitzar la seva vida amb llibertat, autònomament i col·lectivament.»
(Antoni Castells, doctor en Ciències Econòmiques i autor de «Les col·lectivitzacions a Barcelona, 1936-39»)

«Vàrem demostrar que sense explotadors deixaríem de ser explotats i que es podia viure en una societat organitzada com cal.»
(Joan Ullés i Bascompte, protagonista del documental, col·lectivista del Taller Confederal Número 1 de Terrassa)

–  –  –  –  –  –  –   –   –   –   –   –   –   –   –   –   –   –   –   –   –   –   –   –   –   –   –   –   –   –   –   –   –

Relacionat:

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *