Motí pels comunals a Luesia (Aragó)

Al periòdic basc «Heraldo Alavés» del 6 d’abril de 1906 –número 1.600, pàgina 2– es pot trobar aquesta notícia sobre un motí veïnal per recuperar els béns comunals desamortitzats per l’Estat a Luesia, un poble aragonès de la província de Saragossa, a la comarca de les Cinco Villas.

Es pot descarregar el PDF d’aquell periòdic a la Biblioteca Virtual de Prensa Histórica.

Quantes notícies més sobre resistències populars als robatoris dels comunals trobaríem si es revisessin les hemeroteques de la premsa?

Sobre motins rurals a la província de Saragossa en aquesta època: «Entre el motín y el “delito”. La protesta no institucionalizada en la provincia de Zaragoza. 1890-1905» (Víctor Lucea Ayala, 2001).

Transcripció en català:

La justícia per la seva mà

A Luesia, poble de la província de Saragossa, hi va haver la seva part de motí perquè el veïnat, en actitud gens pacífica, va sol·licitar que els propietaris compradors de muntanyes comunals venudes per l’Estat les cedissin al poble, amb l’únic reintegrament d’allò pagat.

L’alcalde va cridar els propietaris i aquests de bon grat o per la força, probablement per aquesta última raó, van firmar un document, obligant-se a la pretesa cessió.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *