Stop a l’espoli dels béns comunals

Documental «Stop al expolio de los bienes comunales», fruit de la cooperació entre la Plataforma por la Defensa de las Juntas Vecinales de Omaña i el 15M de Lleó. Ha estat realitzat per Javier Galán i Cristal Alaejos i publicat sota llicència Creative Commons l’agost de 2013. Té una duració de 35 minuts.

Sinopsi

Aquest documental centra la seva atenció en els béns comunals i en com aquest llegat ha passat de generació en generació atenent la cura i conservació d’aquests. Des de mitjans del segle passat s’ha programat un despoblament dels nostres pobles. S’han retirat els serveis educatius, les consultes mèdiques, els transports s’han vist encarits o suprimits. Una nova agressió en forma de llei plana sobre la vida rural i la sostenibilitat mediambiental a l’Estat espanyol. L’avantprojecte de llei de Racionalització i Sostenibilitat de l’Administració Local proposada pel Govern Central pretén espoliar els béns comunals dels pobles espanyols.

El malestar que ha causat als nuclis rurals veient amenaçats els seus patrimonis i els seus territoris ha generat una protesta en contra que aconsegueix frenar la devastadora «Nova Desamortització» dels béns comunals que han complert un paper social, mediambiental i econòmic per als pobles. Aquest documental ofereix una aposta per les alternatives de gestió de recursos naturals d’una forma humana, ètica i gestionada pels veïns. Per últim, fa una crida a la defensa d’aquell patrimoni que pertany als pobles.

Explica un entrevistat:

«Per mi el que hi ha darrere de tot això és carregar-se definitivament la vida dels pobles. La vida dels pobles, el poc que queda d’ella, és des del meu punt de vista on està representat el que és un model autònom, no depenent dels grups de poder. Per això s’han carregat la vida del medi rural i s’han carregat la pagesia, perquè la pagesia es podia permetre el luxe de ser autònoma. L’autonomia i l’autogestió xoquen amb l’Estat, que està al servei del Capital i no al de la gent. És un xoc brutal d’interessos. (…) Vénen per aquest 50% del territori dels béns comuns que representa en termes de superfície a Castella i Lleó. Són béns comuns que històricament han complert un paper social, mediambiental i econòmic molt important per als pobles. I en els temps que estem vivint crec que són recursos que poden seguir complint aquest paper social inclús elevat al cub, és a dir, són recursos que necessitem per al manteniment dels pobles i per facilitar que molta gent que vulgui tornar als pobles pugui accedir a aquest tipus de recursos, a la terra, als boscos, als prats, perquè puguin iniciar una activitat al medi rural.»

–  –  –  –  –  –  –   –   –   –   –   –   –   –   –   –   –   –   –   –   –   –   –   –   –   –   –   –   –   –   –   –   –

Relacionat:

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *